woensdag 29 maart 2017

Poolse consulaat in Loetsk beschoten met granaat

Het Poolse consulaat in de stad Loetsk is vanmorgen vroeg beschoten met een granaat die door een raam op de hoogste verdieping ging. Er waren beneden twee bewakers aanwezig die ongedeerd bleven. De granaat zou zijn afgeschoten met een RPG-26 granaatwerper. De aanslag wordt door de staatsveiligheidsdienst SBOe vooralsnog toegeschreven aan Rusland, ''omdat dit land als enige profiteert van een verwijdering tussen Oekraïne en Polen''.

Zowel president Petro Porosjenko als minister Pavlo Klimkin van Buitenlandse Zaken hebben hun afkeer uitgesproken over de aanslag op het consulaat. Het Poolse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de Oekraïense ambasadeur Andrii Destsjitsja op het matje geroepen. De Poolse ambassade in Kiev wil nog een officieel indienen bij het Oekraïense ministerie van Buitenlandse Zaken. President Porosjenko heeft vanmiddag zijn Poolse ambtgenoot Andrzej Duda gevraagd om technische bijstand voor het onderzoek naar de dader(s).

Alle Poolse consulaten in Oekraïne zijn vandaag gesloten. Dat de aanslag in Loetsk plaatvond, in de provincie Volyn, maakt de situatie extra gecompliceerd voor zowel Oekraïne als Polen. Oekraïense nationalisten vermoordden in 1944 tienduizenden Poolse inwoners van dit gebied dat destijds bij Polen hoorde. Poolse strijders vermoordden op hun beurt ook grote aantallen Oekraïners. Beide landen doen de laatste jaren erg hun best om van de 'tragedie van Volyn' geen splijtzwam te maken.

Bron: Interfax

Geen opmerkingen: