vrijdag 14 april 2017

Het is rustiger, volgens de OVSE, geen paasbestand

Voor het eerst in zes weken tijd heeft de OVSE geen aanvallen geregistreerd met raketinstallaties. Het aantal aanvallen van de pro-Russische rebellen liep bovendien deze week met 17 procent terug ten opzichte van een week eerder, aldus Alexander Hug, plaatsvervangend hoofd van de waarnemersmissie van de OVSE in Oost-Oekraïne.

Van een staakt-het-vuren, het paasbestand zoals dat bijna twee weken geleden in had moeten gaan, is evenwel nog altijd geen sprake. Zeker gisteren niet, toen de rebellen opnieuw 65 aanvallen uitvoerden op posities van het Oekraïense leger. Daarbij raakten twee soldaten gewond.

In de omgeving van Marioepol ging het er weer het hevigst aan toe. De rebellen gebruikten hier 122 millimeter artillerie, 120 millimeter mortieren, pantserwagens en zware machinegeweren tegen de soldaten bij het dorp Vodiane. Bij Sjirokine schoten de rebellen met 120 millimeter mortieren, pantserwagens, luchtdoelgeschut en granaatwerpers op posities van het Oekraïense leger. De mariniers bij Hnoetove kregen te maken met 120 millimeter mortieren bij Hnoetove en met 82 millimeter mortieren en tankgranaten bij het dorp ATalakvika.

De rebellen schoten granaatwerpers af op legerposities bij Pavlopol, Marinka en Krasnohorivka. De soldaten bij het stadje Marinka en de dorpen Tsjermalik en Hranite werden beschoten met zware machinegeweren. Bij de dorpen Vodiane, Talakivka, Pavlopil en Novotrojtske waren sluipschutters actief.

In de omgeving van Donetsk vuurden de rebellen met 82 en 120 millimeter mortieren, granaatwerpers en zware machinegeweren op de legerposities bij de stad Avdiivka, terwijl de soldaten bij het dorp Loehanske met 82 millimeter mortieren werden beschoten. Met 82 millimeter mortieren, granaatwerpers en pantserwagens werden de soldaten bij het dorp Opitne aangevallen, die bij het dorp Nevelske met granaatwerpers en bij Kamjanka schoten de rebellen met luchtdoelgeschut, granaatwerpers en zware machinegeweren. Ook de verdedigers van de kolenmijn Boetivka werden weer onder vuur genomen, ditmaal met zware machinegeweren.

In de provincie Loehansk waren er alleen aanvallen met granaatwerpers op legerposities bij de dorpen Novo-Oleksandrivka en Katerinivka.

Bronnen: Unian, 112

Geen opmerkingen: