vrijdag 14 april 2017

Oekraïense media: Val van Schengen Muur nabij

Nu de afschaffing van de visumplicht voor de Europese Unie bijna een feit is, leggen de Oekraïense media uit wat de voordelen daarvan zijn, zoals een groter aanbod van goedkope vliegreizen. Maar ook een nadeeel: veel langere wachtrijen aan de grens. Het weekblad Novoje Vremja heeft het over de 'Val van de Schengen Muur' en legt daarmee een verband met de val van de Berlijnse Muur in november 1989 die de bevolking van de DDR de mogelijkheid gaf om naar het Westen te reizen.

Afgelopen jaar werden door de Schengen-landen 1,36 miljoen visa verstrekt voor een verblijf van maximaal drie maanden. Afgaand op het aantal biometrische paspoorten dat sinds 1 januari vorig jaar is verstrekt, zijn zeker 3 miljoen Oekraïners in staat om straks de Europese Unie te bezoeken.

Deskundigen verwachten echter dat het in werkelijkheid gaat om twee tot drie maal zoveel. Volgens het onderzoeksbureau KIIS heeft één op de tien Oekraïners, ofwel 4,2 miljoen, in de afgelopen twee jaar een bezoek gebracht aan één of meer EU-landen. KIIS verwacht dat dit aantal gaat oplopen naar 6 miljoen Oekraïners.

Voor inwoners van Moldavië, Georgië en Oekraïne geldt na het afschaffen van de visumplicht dat zij binnen een tijdsbestek van een half jaar maximaal 90 dagen in de Europese Unie mogen verblijven. Critici, waaronder bepaalde Europese politici, verwachten echter dat het afschaffen van de visumplicht leidt tot een forse stijging van illegale arbeid vanuit Oekraïne.

De belangstelling om naar de Europese Unie te reizen is het grootst in het westen en midden van het land. Volgens KIIS reisde 19 procent van de West-Oekraïners in de afgelopen twee jaar naar de EU, tegen 2 procent uit Oost-Oekraïne. Toch kunnen ook de Oost-Oekraïners uit de bezette gebieden profiteren van de afschaffing van de visumplicht, mits ze in het bezit zijn van een biometrisch paspoort.

De introductie van dit paspoort was één van de 144 voorwaarden waaraan Oekraïne heeft moeten voldoen. Er moesten ook allerlei hervormingen worden doorgevoerd en maatregelen tegen corruptie. Dat zijn de voordelen waarvan alle Oekraïners profiteren, ook zij die niet van plan zijn om ooit naar de Europese Unie te reizen.

Naar verwachting wordt de visumplicht voor Oekraïne met ingang van zondag 11 juni afgeschaft. Vorige week stemde het Europese Parlement in met de afschaffing, volgende maand moet de Europese Raad van regeringsleiders dat ook nog doen. Na publicatie van het besluit van de Europese Raad moet Oekraïne dan nog twintig dagen wachten tot de definitieve afschaffing van de visumplicht.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: