maandag 5 juni 2017

Arbitragecommissie Stockholm beslecht gasconflict in voordeel van Oekraïne

Oekraïne heeft een belangrijke overwinning behaald in het jarenlange gasconflict met Rusland. De arbitragecommissie in Stockholm heeft het Oekraïense staatsbedrijf Naftogaz op belangrijke geschilpunten met het Russische Gazprom gelijk gegeven. Dat wil in eerste instantie zeggen dat de schadeclaim 50 miljard dollar van Gazprom op Naftogaz niet is toegewezen, maar de 30 miljard dollar die Naftogaz van Gazprom wilde juist wél.

Een verbod op het inkopen van door Rusland geleverd aardgas bij EU-landen is ook afgewezen. Verder is duidelijk geworden dat de arbitragecommissie het door toenmalig premier Joelia Timosjenko in januari 2009 gesloten gascontract beschouwt als een wurgcontract. Gazprom moet de prijsberekening voor Naftogaz opnieuw doen en daarbij de veel lagere prijs hanteren die de EU-landen betalen. De financiële verplichtingen van Naftogaz tot 2014 blijven bestaan, maar in de daarop volgende jaren ligt dat anders.

Dat geldt ook voor de verplichte jaarlijkse afname van 52 miljard kubieke meter aardgas tot het einde van het contract, in januari 2019. De 50 miljard dollar die Gazprom eiste van Naftogaz was voor een belangrijke de betaling voor die jaarlijkse 52 miljard kubieke meter aardgas, ook al heeft Naftogaz die hoeveelheid in de afgelopen twee jaar niet afgenomen.

De 30 miljard dollar die Naftogaz van Gazprom eist, betreft het verschil tussen de hoge prijs die Gazprom van Naftogaz heeft gevraagd in de afgelopen jaren in vergelijking met de prijs die Europese landen hebben betaald. De arbritragecommissie heeft ook beslist dat de vooruitbetaling die Gaprom van Naftogaz heeft geëist voor nieuwe gasleveranties ongeoorloofd is. Naftogaz heeft overigens al een jaar geen aardgas meer uit Rusland geïmporteerd.

Naftogaz mag van de arbitragecommissie ook zelf aardgas gaan verkopen aan de landen van de Europese Unie. Dat wil zeggen: Russisch aardgas dat door Naftogaz van Gazprom wordt gekocht mag worden geleverd aan andere landen. Dat kan inhouden dat Naftogaz vanaf 2019 aan de oostgrens aardgas inkoopt, via het transportnet door Oekraïne naar de westelijke grens brengt en het daar weer verkoopt. Daarmee een eind makend aan het Russische argument dat het Oekraïense gastransportnet onbetrouwbaar is en dat er daarom 'bypasses' als de Nord Stream nodig zijn.

Het oordeel van de arbitragecommissie is van voorlopige aard. Dat wil zeggen: de besluiten zijn definitief, maar de onderbouwing volgt over enkele weken. Die onderbouwing zal vele pagina's tekst bevatten en moet volgens deskundigen nog nauwkeurig bestudeerd worden.

Meer over de gasconflicten van Rusland en Oekraïne in de afgelopen jaren is hier te lezen.

Bronnen: Unian, 112

Geen opmerkingen:

Een reactie posten