maandag 12 juni 2017

Baudet c.s. over schrappen visumplicht: 'We hebben u gewaarschuwd'

Het terugdraaien van het visumvrij reizen voor de Oekraïners staat hoog op het verlanglijstje van Forum voor Democratie. Het besluit van de Europese Unie om de visumplicht af te schaffen, wordt op de Facebookpagina van deze partij gepresenteerd als een uitvloeisel van het associatieverdrag, mogelijk gemaakt door de mensen die bij de Tweede Kamerverkiezingen in maart voor VVD of CDA stemden.

Partijleider Thierry Baudet van Forum voor Democratie was één van de aanstichters van het referendum over het associatieverdrag van de Europese Unie met Oekraïne. Aanvankelijk ging het hem er vooral om om stemming te maken tegen de Europese Unie, maar inmiddels is het een officieel partijstandpunt dat het visumvrij reizen voor de Oekraïners (en de Georgiërs) wordt teruggedraaid.

Ook wil Forum voor Democratie dat de verstandhouding met Rusland wordt verbeterd, onder meer door de sancties vanwege de annexatie van de Krim op te heffen.

Forum voor Democratie constateert nu dat de Oekraïners ''massaal'' naar de EU reizen, met dank aan premier Mark Rutte (VVD), vicepremier Lodewijk Asscher (PvdA) en CDA-leider Sybrand Buma. ''Wij hebben u gewaarschuwd'', wordt er aan toegevoegd. In werkelijkheid is het proces om visumvrij reizen mogelijk te maken al in 2008 in gang gezet. In de tussenliggende jaren heeft Oekraïne aan tientallen voorwaarden moeten voldoen, onder meer het doorvoeren van belangrijke hervormingen.

De reacties op het Facebookbericht van Forum voor Democratie zijn niet mals. Al wordt meteen ook duidelijk dat veel mensen er maar bar weinig van hebben begrepen hoe het werkelijk zit. Zo vraagt iemand zich af hoe een demissionair kabinet toch nog zo'n belangrijk besluit als het afschaffen vn de visumplicht kan komen...

Bronnen: Facebook, website Forum voor Democratie

Geen opmerkingen:

Een reactie posten