vrijdag 9 juni 2017

Premier: 'We doen er alles aan om Nord Stream 2 te stoppen'

Premier Volodimir Hrojsman heeft het parlement vanmiddag verzekerd dat hij en zijn kabinet er alles aan zullen doen om de Nord Stream 2 tegen te houden. Hij noemde de Nord Stream 2 ''een politiek project, dat niet alleen de nationale belangen van Oekraïne schaadt, maar ook van andere landen'' Hrojsman wil desnoods naar de rechter stappen om de aanleg tegen te gaan.

Zijn voorganger Arseni Jatsenjoek merkte op dat Oekraïne zo'n 2 miljard aan inkomsten kwijtraakt als het aardgas naar Europa rechtstreeks vanuit Rusland naar Duitsland gaat en niet meer door Oekraïne. Maar ook Slowakije en Polen schieten er flink wat inkomsten bij in: respectievelijk 800 en 400 miljoen euro.

Gaat de Nord Stream 2 door, dan ontstaan er volgens algemeen directeur Andrii Kobolev van Naftogaz problemen in Midden- en Oost-Europa, omdat de bestaande pijpleidingen daarvoor onvoldoende capaciteit hebben. Het is de bedoeling dat met de Nord Stream 2 55 miljoen kubieke meter aardgas rechtstreeks vanuit Rusland naar Noord-Duitsland gaat.

Er ligt al een aardgasleiding die vanuit Rusland via de Baltische Zee en de Oostzee naar Duitsland gaat. Dat is de Nord Stream 1. De Nord Stream moet nog worden aangelegd. De nieuwe pijplijn komt voor de helft in handen van het Russische Gazprom, terwijl Shell, OMV, E.ON en Wintershall ieder voor 10 procent deelnemen in het project.

Bron: Unian

Geen opmerkingen:

Een reactie posten