vrijdag 14 juli 2017

Eerste 'hobbel' pensioenhervorming is genomen

Het parlement heeft in eerste aanleg het wetsvoorstel voor de pensioenhervorming aangenomen. Dat is nodig om het alsmaar groeiende tekorten van het staatspensioenfonds terug te dingen. Oekraïne telt 12 miljoen gepensioneerden, bijna evenveel als de werkende bevolking, en dus is het belang van betaalbare, liefst hogere pensioenen levensgroot.

Premier Volodimir Hrojsman sprak daarom voorafgaand aan de stemming over het wetsvoorstel van ''het moment van de waarheid''. Er volgt nog een tweede stemming, na het zomerreces van het parlement. De oppositie is tegen de pensioenhervorming. De voorgestelde wijzigingen zouden onnodig zijn.

De Oekraïners hebben na 25 jaar werken recht op pensioen, maar het kabinet wil dat ze er in de toekomst maximaal 5 jaar bij mogen kopen als ze onvoldoende jaren hebben gewerkt. Dit gaat voor Oekraïense begrippen echter wel flink wat geld kosten. Een jaar er bij kopen gaat 16.896 hrivna (577 euro) kosten.

Ook wil het kabinet het minimum aantal jaren dat gewerkt moet worden voor het recht op pensioen geleidelijk verhogen naar 35 jaar. Het is niet de bedoeling dat de pensioengerechtigde leeftijd omhoog gaat. Ondanks de aandrang van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) om dat wel te doen, vindt het kabinet dat daarvoor de gemiddelde levensverwachting gewoonweg te laag is.

Bronnen: Reuters, Unian

Geen opmerkingen:

Een reactie posten