dinsdag 4 juli 2017

Ex-eigenaren van de PrivatBank blijven in gebreke

Twee van de machtigste oligarchen van Oekraïne lopen het risico dat hun bezittingen worden geconfisceerd, omdat zij niet hebben voldaan aan de eis van de Nationale Bank om 4,85 miljard euro terug te betalen aan de PrivatBank. Ijor Kolomojski en Gennadi Boholjoebov zouden 97 procent van dit geld hebben 'geleend' om te investeren in hun bedrijven.

De twee waren eigenaar van de PrivatBank, de grootste bank van het land die eind vorig jaar op omvallen stond en daarom op zondag 19 december werd overgenomen door de Oekraïense overheid. Kolomojski en Bojoljoebov kregen tot afgelopen zaterdag de tijd om de ontbrekende 4,85 miljard euro terug te storten, maar dat hebben ze niet gedaan.

Kolomojski liet op zijn eigen tv-zender 1+1 weten dat het bedrag is overdreven door de regering om hem persoonlijk aan te pakken. Hij was een jaar lang gouverneur van de provincie Dnipropetrovsk, maar werd in maart 2015 ontslagen door president Petro Porosjenko nadat hij met een privélegertje probeerde het bedrijf Oekrtransgaz over te nemen.

Premier Volodimir Hrojsman verklarde vanochtend dat de PrivatBank geen gevaar loopt door het in gebreke blijven van Kolomojski en Boholjoebov. ''Het is een systeembank waar miljoenen Oekraïners hun geld hebben. We zullen er voor zorgen dat de PrivatBank overeind blijft.''

Bronnen: Ukrinform, Interfax, Ukraine English News

Geen opmerkingen:

Een reactie posten