donderdag 6 juli 2017

Joodse gemeenschap in Lviv maakt zich zorgen

De Joodse gemeenschap in de stad Lviv maakt zich zorgen om het toegenomen antisemitisme van de laatste tijd. In een open brief aan burgemeester Andri Sadovi, gouverneur Oleh Sinjoetka, politiechef Valeri Sereda en Oleksander Tkatsjoek, hoofd van de staatsveiligheidsdienst SBOe wordt geconstateerd dat de politie en de SBOe weinig tot niets hebben gedaan om de daders van vernielingen en bedreiging op te sporen.

In de open brief worden diverse voorbeelden van vandalisme en bedreigingen aan het adres van de Joodse gemeenschap genoemd, zoals bij het gebouw Sholem Aleicheim waar informatieborden werden vernield en het gebouw werd beklad met bedreigingen, antisemitistische leuzen die zijn aangebracht op een monument ter nagedachtenis aan de in de Tweede Wereldoorlog omgekomen joden en recentelijk nog een poging tot brandstichting in de synagoge aan de Michnovskistraat.

''De Joodse gemeenschap is verbaasd over de lauwe reacties van zowel het stadsbestuur als dat van de provincie Lviv op de toename van antisemitistische beledigingen en vernielingen, maar ook over hun opvattingen over de moord op talloze Joodse inwoners in de periode van 30 juni tot 20 juli 1941.''

Er wordt op gewezen dat de vernielingen en bedreigingen aan het adres van de Joodse gemeenschap ''in feite anti-Oekraïense acties'' zijn, bedoeld om Oekraïne in diskrediet te brengen. ''Wij hopen dat de autoriteiten bereid zijn om deze wassende stroom van xenofobie in Lviv een halt toe te roepen'', eindigt de brief.

Bron: 112

Geen opmerkingen:

Een reactie posten