zondag 16 juli 2017

Protest nabestaanden MH17 bij ambassade Rusland

Een groep van vijftien nabestaanden van de ramp met de MH17 houdt vanochtend een stille demonstratie bij de Russische ambassade in Den Haag. Ze verwijten Rusland dat het de waarheidsvinding over de MH17-ramp hindert. Het is voor het eerst dat er openlijk wordt gedemonstreerd tegen de houding van Rusland.

De nabestaanden hebben in het park tegenover de ambassade een herinneringsbankje geplaatst. Het bankje met tekstbordje staat symbool voor hun boodschap: 'Waiting for responsibility and full clarity'. In een boodschap die bij de ambassade is afgegeven, sommen de nabestaanden een aantal hinderpalen op: Rusland blokkeerde een VN-tribunaal, verbergt getuigen, weigert relevante informatie te verschaffen en presenteert informatie die aantoonbaar onwaar is.

Rusland wordt opgeroepen mee te gaan werken om de waarheid boven water te krijgen: "Stop met spelletjes. Wees een natie zo trots en waardig als uw volk." De actievoerders zeggen dat ze niet namens alle nabestaanden kunnen en willen spreken. Wel weten ze zeker dat de roep om waarheid door velen gedeeld wordt.

Vlucht MH17, een Boeiing 777 van Malaysia Airlines, werd op 17 juli 2014 boven Oost-Oekraïne uit de lucht geschoten door een Buk-raket die afkomstig was uit Rusland. Hij stond opgesteld in een veldje dat in handen was van Russisch gezinde separatisten. De raketinstallatie is daags na de aanslag weer teruggebracht naar Rusland. Alle 298 inzittenden kwamen om het leven. Daaronder waren 196 Nederlanders. Morgen wordt in aanwezigheid van de koning, koningin en premier Rutte herdacht dat dit precies drie jaar geleden gebeurde.

Bron: NOS

Geen opmerkingen:

Een reactie posten