donderdag 13 juli 2017

Tusk: 'Wij erkennen Europese aspiraties Oekraïne'

Donald Tusk heeft zich niets aangetrokken van de Nederlandse bezwaren tegen het Oekraïense voornemen om lid te worden van de Europese Unie. Op een gezamenlijke persconferentie met president Petro Porosjenko zei de voorzitter van de Europese Raad dat ''de Europese Unie de Europese aspiraties van Oekraïne erkent en de keus voor Europa verwelkomt.''

Nederland had naar verluidt bezwaar gemaakt tegen het opnemen van het Oekraïense verlangen om lid te worden van de Europese Unie in een slotverklaring van de deelnemers aan de halfjaarlijkse topontmoeting tussen de EU en Oekraïne in Kyiv. Duitsland en Frankrijk steunden Nederland daarbij. Het Nederlandse bezwaar werd ingegeven door het 'inlegvel' bij het associatieverdrag nadat de kiezers in april vorig jaar het verdrag van de hand wezen.

De gebruikelijke slotverklaring bleef vanmiddag achterwege, omdat Oekraïne en onder meer Litouwen eisten dat de Oekraïense wens om lid te worden erkenning zou krijgen in deze verklaring.

Tusk gooide nog eens olie op het vuur met zijn opmerking dat ''het belangrijkste deel van het associatieverdrag geen loze woorden bevat''. En, over de Europese aspiraties van Oekraïne: ''Na het afschaffen van de visumplicht, na het tot stand komen van het associatieverdrag en het vrijhandelsverdrag is dat onze nieuwe realiteit.''

President Porosjenko herhaalde nog maar weer eens dat Oekraïne beslist van plan is om lid te worden van de Europese Unie, maar ook dat hij zijn land op termijn deel ziet uitmaken van de Schengenzone waarbinnen een vrij verkeer bestaat. ''Wij zien de Europese Unie als het krachtige symbool voor verregaande hervormingen, voor economische groei en investeringen'', aldus de Oekraïense president.


Porosjenko maakte verder bekend dat op de conferentie van gisteren en vandaag is gesproken over het opzetten van een lange-termijnplan, zoiets als het Marshallplan dat West-Europa na de Tweede Wereldoorlog economisch weer op de been hielp. De eigentijdse versie van dat Marshallplan is een voorstel van de Europese Volkspartij.


Bronnen: Interfax, Ukrinform

Geen opmerkingen:

Een reactie posten