zondag 2 juli 2017

Zoektocht Nieuwsuur naar MH17-getuige Doebinski

Zijn stem kennen we van afgeluisterde telefoongesprekken. Daarin bespreekt hij het vervoer van een BUK-raketinstallatie. Inmiddels is ook bekend wie de man is. Het is Sergej Doebinski, een voormalige Russische inlichtingenofficier met als bijnaam Chmoeri, de slome. Doebinski stond in 2014 en 2015 aan het hoofd van de inlichtingendienst van de door pro-Russische rebellen uitgeroepen 'volksrepubliek' Donetsk.

Een zoektocht van Nieuwsuur in Oost-Oekraïne heeft nieuwe getuigenissen opgeleverd over de ramp met vlucht MH17. Een man bleef onvindbaar: Sergej Doebinski. Deze voormalige Russische inlichtingenofficier heeft vrijwel zeker meer informatie over wie verantwoordelijk was voor het transport van de BUK-installatie en wie uiteindelijk toestemming gaf een toestel uit de lucht te schieten.

Vanwege zijn betrokkenheid bij het transport van de BUK-raket, die op 17 juli 2014 vlucht MH17 neerhaalde, is Doebinski de belangrijkste getuige die we kennen als het gaat om onderzoek naar de toedracht van de ramp. Maar waar hij zich bevindt, was tot nu toe onduidelijk. Ook is onbekend of hij bereid is mee te werken aan het internationale onderzoek en de opsporing van de daders.

Meer lezen kan op de website van de NOS.

Bron: NOS

Geen opmerkingen:

Een reactie posten