dinsdag 1 augustus 2017

Oekraïner op Krim riskeert vijf jaar gevangenisstraf voor uithangen vlag

Een Oekraïner die op de door Rusland geannexeerde Krim woont riskeert vijf jaar gevangenis voor het ophangen van een Oekraïense vlag bij zijn woning in het dorp Serebrjanka. Dat meldt een werkgroep van Human Rights Watch op het schiereiland. Volodimir Baloech is opgepakt en wordt er ook van verdacht dat hij munitie en explosieven zou bezitten.

Baloech zelf zegt dat de Oekraïense vlag er al sinds december 2013 hangt, toen als steunbetuiging aan het antiregeringsprotest. Hij liet de vlag demonstratief hangen, ook na het referendum over de aansluiting van de Krim bij Rusland. De Oekraïner heeft de uitslag van het referendum en de daarop volgende annexatie nooit erkend.

Baloech werd in december vorig jaar gearresteerd door de Russische geheime dienst FSB die beweert dat hij 90 munitiecartridges en een voorraad munitie verborgen had op het dak van zijn huis. De Oekraïner heeft laten weten dat hij lijdt aan chronische bronchitis en die is alleen maar erger geworden sinds hij in de gevangenis zijn proces afwacht.

Bron: 112.ua

Geen opmerkingen:

Een reactie posten