woensdag 30 augustus 2017

Opnieuw 30.000 orthodoxe joden naar Oeman

Er worden 30.000 orthodoxe joden uit twintig landen verwacht in de stad Oeman voor de jaarlijkse viering van Rosh Hashanah, het joodse Nieuwjaar op 21 en 22 sepember. Dat is ongeveer evenveel als vorig jaar, toen 31.000 orthodoxe joden naar de stad in het midden van Oekraïne kwamen. Er worden 500 politiemensen en soldaten van de Nationale Garde ingezet om de veiligheid van de gasten te garanderen. Ook komen er vijftien Israelische politieagenten naar Oeman.

Serhi Kniazjev, hoofd van de Nationale Politie, verwacht weinig problemen. "In de afgelopen jaren zijn de Oekraïners zich gastvrijer en opener gaan opstellen tegenover buitenlanders.'' Vorig jaar deden er geen grote problemen voor. De jaarlijkse viering van Rosh Hashanah vormt de belangrijkste inkomstenbron voor de inwoners van de stad.

Oeman is sinds 1811 een pelgrimsoord voor chassidische joden die daar het graf van rabbi Nachman van Breslov op de begraafplaats bij de herbouwde synagoge. De stad kende ooit een bloeide joodse gemeenschap. Ten tijde van de Sovjet-Unie was de pelgrimage verboden, maar desondanks wisten veel joodse pelgrims de weg naar Oeman te vinden.

Bronnen: 112.ua, Wikipedia

Geen opmerkingen: