donderdag 31 augustus 2017

OVSE: Oekraïne moet journalisten werk laten doen

De OVSE heeft de Oekraïense autoriteiten opgeroepen om buitenlandse journalisten ongehinderd hun werk te laten doen. Het is een reactie op de weigering om de Spaanse verslaggevers Antonio Pampliega and Manuel Angel Sastre de toegang tot het land te weigeren en op het vliegtuig terug naar huis te zetten, maar ook op de aangekondigde uitzetting van de Russische journaliste Anna Koerbatova.

De verslaggeefster van tv-zender Kanal 1 wordt vandaag het land uitgezet en mag er drie jaar niet terug komen omdat zij een verhaal met een negatieve impact verzonnen zou hebben over de militaire parade op de Oekraïense Onafhankelijkheidsdag.

In haar laatste bijdrage voor de Russische tv-zender uitte Koerbatova kritiek op de behandeling van de twee Spaanse journalisten. Ze merkte hierover op dat Oekraïne naar buiten toe doet alsof het een progressief Europees land is, maar dat in werkelijkheid de vrijheid van meningsuiting aan banden is gelegd.

De beide Spanjaarden zouden ''het conflict in de Donbas van beide kanten hebben belicht'', maar volgens de staatsveiligheidsdienst SBOe hebben zij onjuiste informatie verspreid over het beschieten van Pervomajsk door het Oekraïense leger en onder water staande mijnen in de Donbas.

Bron: 112.ua

Geen opmerkingen: