zaterdag 12 augustus 2017

Half miljoen Oekraïners verstoken van pensioen

Bijna 586.000 Oekraïners krijgen volgens de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties (UNHCR) geen pensioen meer uitgekeerd als gevolg van het oorlogsconflict in het oosten van het land. Ook leven 800.000 Oekraïners langs de frontlijn in constante angst vanwege de beschietingen van de pro-Russische rebellen en de tegenaanvallen van het Oekraïense leger.

Er zijn nu bijna 1,6 miljoen binnenlandse vluchtelingen die proberen elders in het land een nieuw leven op te bouwen en een baan te zoeken, aldus de UNHCR. Onder hen bevinden zich zo'n 50.000 mensen die het extra moeilijk hebben vanwege een handicpa.

De vluchtelingenorganisatie constateert in een nieuw rapport dat de bevolking van Oost-Oekraïne beperkte bewegingsvrijheid heeft, met name waar het gaat om het overschrijden van de frontlijn tussen de rebellen en het leger. In de maand juni zouden er meer dan 1 miljoen grenspassanten zijn geteld. ''Zij hebben te maken met lange wachtrijen bij de controleposten. Er zijn nauwelijks drinkwater, toiletvoorzieningen en medische zorg voorhanden'', aldus woordvoerder Andrej Mahecic van de UNHCR.

Deze organisatie bood hulp bij het repareren van 89 bij beschietingen beschadigde schoolgebouwen. Er zijn echter zo'n 700 scholen vernield. Ook hebben 10.000 woningen schade opgelopen en volgens de UNHCR komen daar elke week 40 tot 60 vernielde gebouwen bij.

Bron: Unian

Geen opmerkingen:

Een reactie posten