donderdag 28 december 2017

Medvedtsjoek verwacht tweede gevangenenruil

De Oekraïense oligarch Viktor Medvedtsjoek heeft op de Russische televisie gezegd dat een volgende gevangenenruil in aantocht is. Het gaat dan om het ruilen van 29 Oekraïense gevangenen voor 74 separatisten. Gistermiddag werden 237 gevangenen door Oekraine uitgeleverd aan de pro-Russische separatisten in ruil voor 73 Oekraïners.

Het hadden er veel meer moeten zijn, maar 40 gevangenen bleken al vrijgelaten te zijn voor de ruil, terwijl 40 gevangenen niet naar de bezette gebieden in de provincies Donetsk en Loehansk wilden gaan. Een door de rebellen gevangen genomen Oekraïense soldaat weigerde ook zijn medewerking.

Er zijn sinds het begin van het oorlogsconflict in de Donbas 3.215 Oekraïners vrijgelaten of, als ze nog gevangen zitten, is duidelijk waar zij zich bevinden. Van 402 Oekraïners is niet duidelijk of ze nog in leven zijn of waar ze zich bevinden.

Deze gevangenenruil kwam tot stand op initiatief van Medvedtsjoek die daarbij de steun kreeg van de Russische president Vladimir Poetin, een persoonlijke vriend die zelf met de separatistenleiders belde om er voor te zorgen dat ze meewerkten. Ook patriarch Kirill van de Russisch-orthodoxe kerk mocht afgelopen week nog een duit in het zakje doen. Hij is een trouw aanhanger van Poetin.

Medvedtsjoek hoopt uiteraard politieke munt te slaan uit deze en een eventuele tweede gevangenenruil. Hij is de leider van een eigen politieke partij.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: