donderdag 28 december 2017

Minder werklozen als gevolg afschaffen visumplicht

 De afschaffing van de visumplicht voor de Europese Unie heeft er volgens minister Andri Reva van Sociale Zaken toe geleid dat er per vacature minder sollicitanten zijn. ''In onze buurlanden is de vraag naar Oekraïense arbeidskrachten teogenomen'', aldus Reva. Polen had al veel Oekraïners aan het werk, maar dit buurland heeft de mogelijkheden nog verruimd vanwege een tekort aan Poolse arbeidskrachten.

Om de Oekraïense arbeidsmarkt aantrekkelijk te houden is het volgens de minister nodig dat de lonen omhoog gaan. Ook moeten werkgevers beter samenwerken met de arbeidsbureaus. Die hebben dit jaar 746 mensen aan werk geholpen, waarvan 45 procent al een nieuwe baan kreeg voordat ze daadwerkelijk werkloos werden. Het aantal werklozen daalde in een jaar tijd met 9 procent als gevolg van de weer aantrekkende economie. Officieel zitten nu 309.000 Oekraïners zonder werk.

In de loop van 2017 hebben 300.000 Oekraïners afscheid genomen van de schaduweconomie, legde minister Reva uit. Zo'n 700 werkgevers zouden hun werknemers een arbeidscontract hebben aangeboden, terwijl ze voorheen zwart werkten en dus geen loonbelasting en pensioenpremie betaalden. Het aantal Oekraïners dat onder de armoedegrens leeft, is in een jaar tijd gedaald van 54,5 naar 39,4 procent.

Bron: Interfax

Geen opmerkingen: