maandag 18 december 2017

'Parlement moet nu niet andere kant op kijken'

Het parlement moet het geweld van gistermiddag bij het Oktoberpaleis in Kyiv veroordelen, aldus vice-voorzitter Irina Herasjtsjenko (Blok-Porosjenko). Zij noemt de poging om het muziekcentrum binnen te dringen ''een terroristische daad met grote impact'' en vindt dat het parlement niet opzij moet kijken omdat er mensen uit de eigen gelederen bij waren betrokken en omdat een aantal van hen sympathie koestert voor Micheil Saakasjvili, de leider van het anti-regeringsprotest.

Het geweld waarbij meer dan dertig politiemensen en soldaten van de Nationale Garde gewond raakten, werd meteen al veroordeeld door de ambassadeurs van Canada en Groot-Brittannië. Later kwam daar nog een verklaring bij van de Amerikaanse ambassade waarin werd geconstateerd dat ''dit geweld haaks staat op het recht om vreedzaam te demonstreren''.

Saakasjvili zelf meldde zich vanmorgen bij het kantoor van procureur-generaal Joeri Loetsenko die hem wil vervolgen voor het aannemen van een half miljoen dollar vanuit de kring rond ex-president Janoekovitsj. De voormalige Georgische president zei bij het betreden van het kantoor dat hij tegenover het Openbaar Ministerie geen verklaring gaat afleggen, maar dat hij enkel zal meewerken aan een verhoor door de staatsveiligheidsdienst SBOe.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: