dinsdag 19 december 2017

Peiling: meerderheid wil vervroegde verkiezingen

Veel Oekraïners voelen voor het houden van vervroegde verkiezingen. Uit een peiling van het onderzoeksbureau Sofia blijkt dat 57,1 procent vervroegde parlementsverkiezingen wil, terwijl 54,5 procent eerder dan maart 2019 naar de stembus wil om een nieuwe president te kiezen. De tegenstanders van vervroegde parlementsverkiezingen zijn met 30,4 procent ver in de minderheid. De overige 12,5 procent heeft er geen duidelijke mening over. Er zijn met 31,6 procent iets meer tegenstanders van vervroegde presidentsverkiezingen.

Uit de peiling blijkt ook dat 41,8 procent van de ondervraagden meent dat mensen die het land nu leiden hoognodig vervangen moeten worden. Dat geldt voor de president, maar evenzeer voor het kabinet en het parlement.

Tel bij die 41,8 procent die hier een duidelijke mening over heeft nog eens de 32,3 procent die het er min of meer wel mee eens zijn dat Oekraïne andere leiders verdient en het is duidelijk dat driekwart van de bevolking ontevreden is. Slechts 17,2 procent vindt dat de huidige leiders het nog altijd goed doen.

Van alle ondervraagden geeft bijna de helft (49,2 procent) te kennen zeker te gaan stemmen bij de volgende verkiezingen, terwijl 28,9 procent dat waarschijnlijk wel zal doen. Pertinente niet-stemmers zijn er ook: 13,3 procent gaat zeker niet, maar 5,2 procent twijfelt of het zin heeft om te gaan.

Bron: 112.ua

Geen opmerkingen: