vrijdag 15 december 2017

Poetin bereid tot inschikken, onder voorwaarden

De Russische president Vladimir Poetin heeft gisteren tijdens zijn jaarlijkse persconferentie aangegeven dat er nog wel te praten valt over het sturen van een vredeskorps van de Verenigde Naties naar Oost-Oekraïne. Maar dan moet de Oekraïense regering wel direct in gesprek willen gaan met de pro-Russische separatisten daar. De regering heeft dat steeds geweigerd, omdat het erkenning van de volksrepublieken van de separatisten zou inhouden.

Oekraïne dringt er al lange tijd op aan dat er blauwhelmen naar de bezette gebieden gaan om de waarnemers van de OVSE te beschermen. Ook moeten die langs de grens met Rusland worden geposteerd. Dat laatste is nog altijd niet acceptabel voor Rusland, dat eigenlijk ook alleen maar blauwhelmen wil zien langs de frontlijn waar de rebellen en het Oekraïense leger tegenover elkaar staan.

Poetin nam recentelijk zelf het initiatief voor een VN-resolutie. Hij kreeg vervolgens de Duitse bondskanselier Angela Merkel aan de telefoon. ''Zij vroeg mij: 'Waarom alleen langs de contactlijn? Die waarnemers zijn overal in het gebied actief, ga er toch mee akkoord dat zij overal bescherming krijgen. We hebben onze resolutie aangepast, maar inmiddels blijkt dat nog niet voldoende. Het komt er op neer dat het hele gebied onder internationale controle moet komen. We zijn daar niet op tegen, maar dan moet Kyiv wel rechtstreeks gaan onderhandelen met de Donbas.''

Bron: Unian

Geen opmerkingen: