maandag 18 december 2017

Rusland stapt uit coördinatiecentrum voor Donbas

Rusland trekt z'n militairen terug uit het gezamenlijke coördinatiecentrum met het Oekraïense leger dat in september 2014 werd opgezet om de Minsk-akkoorden uit te kunnen voeren. Dat gebeurde destijds op Oekraïens verzoek. Het coördinatiecentrum bestond al die tijd uit 75 militairen die elke drie maanden werden vervangen. Aanvankelijk maakten ook de pro-Russische separatisten er deel van uit.

Het Russische besluit om het coördinatiecentrum vanaf morgen te laten voor wat het is, is volgens een verklaring ingegeven door een vijandige houding van Oekraïense zijde. De Russische militairen worden ''respectloos behandeld'' en hebben te maken met ''een gespannen situatie'', aldus de verklaring. Ze zouden lang niet overal toegang krijgen tot de frontlijn waar die onder controle is van het Oekraïense leger. Ook werd het de Russische militairen verboden om contact te hebben met de lokale bevolking.

Wat voor Rusland ook heeft meegespeeld is dat Oekraïne met ingang van 1 januari een strengere controle invoert voor Russen die het land binnen willen of die daar verblijven. Rusland zou voor z'n militairen gedetailleerde persoonlijke informatie moeten verstrekken om ze deel te laten nemen aan de werkzaamheden van het coördinatiecentrum.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: