woensdag 13 december 2017

Saakasjvili wil (en kan) geen president worden

Micheil Saakasjvili zegt in een interview met tv-zender Onze Tijd dat hij geen president van Oekraïne wil worden. Hij vindt dat alleen een Oekraïner van geboorte dat kan worden, zoals ook in bijvoorbeeld de Verenigde Staten het geval is. ''Hoewel etniciteit in Oekraïne een relatief begrip is, vind ik dat het hoogste ambt voorbehouden zijn aan een etnische Oekraïner. Ik kwam weliswaar op jonge leeftijd naar Oekraïne, maar ik ben hier niet geboren en ik heb hier ook niet al die tijd gewoond'', aldus de voormalige Georgische president.

Saakasjvili werd geboren in Georgië, studeerde in Oekraïne, maar ook in de Verenigde Staten. In mei 2015 werd hij Oekraïens staatsburger om de functie van gouverneur van de provincie Odesa op zich te kunnen nemen. Na anderhalf jaar stapte hij op nadat hij ruzie had gekregen met president Petro Porosjenko. In juli dit jaar raakte Saakasjvili zijn Oekraïense nationaliteit kwijt. Omdat hij eerder ook al zijn Georgische nationaliteit heeft opgegeven, is hij nu stateloos.

Saakasjvili wil als leider van de door hem opgerichte Beweging van de Nieuwe Krachten bewerkstelligen dat president Porosjenko wordt afgezet. Hij heeft intussen aangegeven dat hij premier van een volgend kabinet wil worden. President kan hij niet worden, althans voorlopig niet, want daarvoor moet hij volgens de Grondwet eerst tien jaar in Oekraïne wonen.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: