zaterdag 30 december 2017

Volker: 'Rusland heeft zich verkeken op Oekraïne'

De Amerikaanse speciale gezant Kurt Volker meent dat de pogingen van Rusland om de politieke koers van de Oekraïense regering te veranderen hebben gefaald en zelfs voor ''het tegenovergestelde resultaat'' hebben gezorgd. Tegelijkertijd was 2017 het bloedigste jaar in Oost-Oekraïne constateert Volker in een interview met radiozender Echo van Moskou.

''Vooral de afgelopen weken ging het er heftig aan toe, net als in februari toen de stad Avdiivka zwaar werd aangevallen door artillerie en zelfs sluipschutters''. De escalatie van het oorlogsconflict heeft volgens Volker alles te maken met de Russische veronderstelling dat toenemende druk van die kant de Oekraïense regering tot een positievere opstelling naar het buurland toe zou nopen. ''Een meer pro-Russische opstelling.'' De realiteit is echter dat Oekraïne ''nu sceptischer dan ooit is tegenover Rusland en meer dan ooit georiënteerd is op het Westen''.

Volker zegt in het radio-interview ook dat voor januari een volgend gesprek is gepland met Vladislav Soerkov, de adviseur voor Oost-Oekraïne van de Russische president Poetin. Er is echter nog geen datum geprikt. De twee spraken elkaar op 13 november in Belgrado voor het laatst. De Amerikaanse diplomaat noemde dat gesprek toen teleurgesteld ''een stap terug''.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: