woensdag 10 januari 2018

Actievoerders blokkeren verkeer naar Poolse grens

Actievoerders in de provincie Lviv hebben de wegen geblokkeerd die leiden naar twee grensovergangen naar Polen. Het gaat om de grensovergangen Shehini-Medika en Rava-Roeska-Hrebenne. De actievoerders zijn het niet eens met de veranderde douaneregels die op 1 januari in zijn gegaan.

Volgens de politie lopen tientallen mensen over de oversteekplaatsen voor voetgangers bij de grensposten. Na overleg tussen actievoerders en politie mogen nu elk half uur tien auto's passeren om te voorkomen dat de situatie uit de hand loopt door boze grensgangers.

Ook in het dorp Rosnivka, op tien kilometer van de grensovergang Krakivets-Korczowa, wordt gedemonstreerd tegen de nieuwe douaneregels. Hier laten actievoerders mondjesmaat auto's passeren. De politie meldt dat ook in de provincie Volin nabij de grenspost Jahodin problemen lijken te ontstaan. In het dorp Strarovojtove loopt een zeventigtal actievoerders heen en weer op de oversteekplaats op de snelweg Kyiv-Kovel-Jahodin. Bij de andere grensovergangen naar Polen zouden geen problemen zijn.

Met ingang van 1 januari 2019 mogen maximaal drie pakketten per maand zonder invoerrechten de grens over en dan geldt ook nog een maximale totale waarde van 140 euro. Deze regel zou aanvankelijk op 1 januari 2018 in gaan, maar het parlement besliste vorige maand tot een jaar uitstel.

Dat geldt evenwel niet voor goederen die door iemand worden meegenomen die langer dan een etmaal in het buitenland is geweest en maximaal 72 uur. Zijn die goederen zwaarder dan 50 kilogram en duurder dan 500 euro (1.000 euro op luchthavens), dan moeten er nu invoerrechten op worden betaald.

Bron: Interfax

Geen opmerkingen: