zaterdag 6 januari 2018

Amerikaanse Javelins blijven ver van het front

Anti-tankraket Javelin. Foto: Wikipedia.
De Amerikaanse regering wil de garantie dat de Javelin anti-tankraketten die het aan Oekraïne levert niet in verkeerde (Russische) handen komen. De raketten moeten ver van de frontlijn in het oosten van het land worden opgeslagen. Eerder gaf de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Pavlo Klimkin al de verzekering dat de Javelins alleen worden ingezet als de pro-Russische rebellen een offensief beginnen. Er is in de afgelopen maanden de nodige discussie geweest over het vertrekken van 'defensieve' wapens aan Oekraïne. Recentelijk werd echter de knoop doorgehakt.

Het sturen van Amerikaanse Javelins heeft vooral een symbolische betekenis, want het Oekraïense leger blijkt zelf over uitstekende anti-tankraketten te beschikken. Rusland is fel tegen Amerikaanse wapens in het buurland, het zou voor escalatie zorgen. De mededeling dat de Javelins ver van de frontlijn worden opgeslagen, is door Rusland echter als positief beoordeeld.

De Verenigde Staten heeft slechte ervaringen met het verstrekken van wapens aan het buitenland. Zo wist het Russische leger in 2008 Amerikaanse wapens buit te maken bij het bezetten van delen van Georgië. De wapens kwamen deels terecht op de zwarte markt. Maar ook kwam een Amerikaans radarsysteem in 2014 bij de verovering van de Oekraïense stad Debaltseve door de pro-Russische rebellen en het Russische leger in andere handen.

Bron: 112.ua

Geen opmerkingen: