vrijdag 5 januari 2018

Drie jaar gevangenisstraf Saakasjvili in Georgië

Micheil Saakasjvili is door een Georgische rechtbank veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf wegens machtsmisbruik, in het bijzonder bij het onderzoek naar de moord op een bankier. Dit alles had plaats in 2006, tijdens Saakasjvili's presidentschap van Georgië. Rechter Giorgi Arevadze vindt het bewezen dat hij destijds het hoofd van de nationale veiligheidsdienst heeft beloofd om de vier daders gratie te verlenen.

Het is niet de enige rechtszaak tegen Saakasjvili die tegenwoordig in Oekraïne woont, waar hem overigens wel een uitwijzing naar zijn voormalige vaderland boven het hoofd hangt. Gisteren oordeelde een rechtbank in Kyiv dat de Migratiedienst terecht heeft geweigerd om hem als politiek vluchteling te registreren. Daarmee is de weg vrij om de inmiddels stateloze politicus uit te wijzen naar Georgië.

Saakasjvili wordt daar ook in drie andere kwesties beschuldigd van machtsmisbruik, namelijk het hardhandig ingrijpen bij een demonstratie tegen hem als president en de bestorming van een televisietoren in zijn opdracht. Hij wijst zelf alle beschuldigingen van de hand omdat die politiek gemotiveerd zouden zijn, ingegeven door zijn opvolger Giorgi Margvelasjvili.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: