donderdag 11 januari 2018

Grootste biovergasser van Oost-Europa in gebruik

De enorme biogasfabriek in Teofipol.
De grootste biogasfabriek van Oost-Europa staat in Teofipol, een agrarische gemeenschap in de provincie Chmelnitski. Door koeienmest, kuilvoeder en pulp van suikerbieten te vergisten kan de fabriek 15,6 Megewatt opwekken, en daarmee 16.000 huishoudens van elektriciteit voorzien. Ukraine-2001 investeerde 40 miljoen euro in de fabriek die werd gebouwd door het Zwitserse bedrijf Zorg Biogas en vier generatoren van het Oostenrijkse bedrijf GE Jenbacher omvat.

Biogas heeft een grote potentie in Oekraïne. Er wordt een groei voorzien van 3 procent van de elektriciteitsvoorziening nu naar 11 procent in 2020. De kostprijs ligt in de komende twaalf jaar in tussen die van wind- en zonne-energie. Inmiddels is bekend dat de Oschadbank de financiering op zich neemt van drie nieuwe biogasfabrieken in de provincies Tsjernihiv, Soemi en Volin. Daarmee wordt het aandeel van biogas in de elektriciteitsproductie al verdubbeld.

Er zijn ook plannen voor andere projecten voor alternatieve energie. Dit jaar moet de aanleg beginnen van twee grote windmolenparken aan de Zwarte Zeekust. Vorige maand besloot de Amerikaanse investeringsmaatschappij OPIC tot een investering 150 miljoen dollar en een zekerstelling van 250 miljoen dollar voor EuroCape Ukraine. Dit bedrijf wil een windmolenpark met een capaciteit van 500 megaWatt bouwen langs de Zee van Azov.

In de loop van dit jaar wordt verder begonnen met een groot windmolenpark van eveneens 500 megaWatt door het Chinese bedrijf TBEA International. Dit park komt halverwege Odesa en Mikolajiv.

Bron: Ukraine Business Journal

Geen opmerkingen: