maandag 15 januari 2018

Lavrov: 'Niet Rusland, maar Oekraïne schond Verdrag van Boedapest'


Sergej Lavrov. Foto: Russiche ministerie BZ.
Niet Rusland, maar Oekraïne heeft zich niet gehouden aan de afspraken die in 1994 werden vastgelegd in het Verdrag van Boedapest. Volgens de Russische minister Sergej Lavrov van Buitenlandse Zaken heeft zijn land nooit gedreigd om kernwapens tegen het buurland in te zetten, terwijl Oekraïne in een bijlage bij het verdrag beloofde ''om racisme en neo-Nazistische uitingen niet aan te moedigen, en wat er gebeurde na de Majdan-opstand was een grove schending van die belofte''.

Rusland houdt nog altijd vast aan de visie dat er in februari 2014 sprake was van een fascistische staatsgreep in Kyiv en dat er sindsdien een 'junta' aan de macht is. Dat Lavrov juist Oekraïne ervan beschuldigt het Verdrag van Boedapest te schenden, is hiervan weer een afgeleide.

Het Verdrag van Boedapest houdt in dat Oekraïne destijds beloofde af te zien van de kernwapens die het bij het uiteenvallen van de Sovjet-Unie waren achtergebleven. In ruil daarvoor beloofden de Verenigde Staten, Groot-Brittannië én Rusland dat zij Oekraïne zouden beschermen bij een vijandelijke aanval.

In de afgelopen drie jaar is vaak gesteggeld over wat precies onder een vijandelijke inval verstaan moet worden. Rusland houdt het op een nucleaire aanval, Oekraïne op de meer algemene term vijandelijke inval. Feit is dat de Verenigde Staten noch Groot-Brittannië Oekraïne militair te hulp zijn geschoten toen Rusland zich meester maakte van de Krim. Waarbij dan ook nog weer moet worden aangetekend dat Rusland spreekt van een annexatie op verzoek - per referendum - van de bevolking.
Bron: Unian

Geen opmerkingen: