dinsdag 2 januari 2018

Moord op advocate Irina Nozdrovska schokt velen

Irina Nozdrovska. Foto: 112.ua.
Advocate en mensenrechtenactiviste Irina Nozdrovska is gisteren dood gevonden in de buurt van Vishgorod, een plaats in de provincie Kyiv. Ze is volgens de politie vermoord. Twee dagen eerder werd ze als vermist opgegeven. Nozdrovska werd afgelopen vrijdagmiddag om 16.00 uur voor het laatst gezien. Haar dood heeft al veel teweeg gebracht, vanmiddag was er een demonstratie met honderden deelnemers bij het hoofdbureau van de politie in de hoofdstad. De boze demonstranten eisten dat de politie de moord snel oplost.

De politie hanteert vooralsnog vier scenario's. Allereerst kan de moord met haar werk als advocaat te maken, maar ook met een poging tot verkrachting of simpelweg geweldpleging. De vierde richting waarin de dader wordt gezocht is een verkeersongeluk waarbij Nosvrovska's zus Svitlana op 30 september 2015 om het leven kwam.

De veroorzaker van dit ongeluk moet een gevangenisstraf van zeven jaar uit zitten. In hoger beroep werd die straf bekrachtigd, twee dagen voordat advocaat Nozdrovska verdween. De vader van de dader bedreigde Nozdrovska: ''Dit zal slecht voor je aflopen!''

Nadat de Amerikaanse ambassade z'n afschuw had uitgesproken over de moord op Nozdrovska, reageerde minister Pavlo Klimkin van Buitenlandse Zaken. Hij noemt deze moord ''een test case voor onze gemeenschap als het aan komt op de bescherming die we kunnen bieden aan strijders voor de vrouwenrechten, voor onze justitie en of we in staat zijn om voor gerechtigheid te zorgen''.
Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: