woensdag 17 januari 2018

Ook Wereldbank uit kritiek op voorstel anti-corruptierechtbank

Na het IMF heeft ook de Wereldbank forse kritiek geuit op het wetsvoorstel van president Petro Porosjenko waarmee een speciale rechtbank voor zware corruptiegevallen in het leven wordt geroepen. Als Oekraïne zicht wil houden op garantieleningen van de Wereldbank met een totale waarde van 655 miljoen euro, dan moeten de aanbevelingen van de Commissie van Venetië worden opgevolgd.

Het is een onverhuld dreigement, zoals dat wordt geuit in een brief aan zowel parlementsvoorzitter Andri Paroebi als aan directeur Ihor Rainin van de presidentiële administratie. Regiodirecteur Satu Kahkonen van de Wereldbank schrijft in de brief dat de toekomstige anti-corruptierechtbank geacht wordt nauw samen te werken met het anti-corruptiebureau NABOe en de speciale afdeling voor corruptiebestrijding van het Openbaar Ministerie (SAPO).

Afgelopen week uitte het IMF kritiek op het wetsvoorstel dat mogelijkheden biedt om het daadwerkelijk opzetten van de anti-corruptierechtbank te vertragen en om corrupte topbestuurders er mee weg te laten komen. De aanbevelingen van de Commissie van Venetië (de Europese Commissie voor Democratie door Recht) zijn bedoeld om die mogelijkheden weg te nemen.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: