zondag 7 januari 2018

Porosjenko: 'EU en NAVO blijven onze hoofddoelen'

Streven naar het lidmaatschap van zowel de Europese Unie als de NAVO blijft het bet belangrijkste strategische doel van Oekraïne, maar de Oekraïners moeten er niet van uitgaan dat dit op korte termijn wordt verwezenlijk. President Petro Porosjenko constateert dat in een interview met de opiniebladen Novoje Vremja en The Economist.

''Zoals het in de Bijbel staat: dag noch uur zijn ons bekend. Ik kan alleen maar zeggen dat ons streven realistisch is'', aldus Porosjenko. Dat is in lijn met wat Europees Commissaris voor Nabuurzaken Johannes Hahn onlangs zei, namelijk dat van een Oekraïens EU-lidmaatschap zeker in de komende vijf jaar geen sprake kan zijn.

Porosjenko zegt in het interview dat hij er van overtuigd is dat het land zich dit jaar verder blijft ontwikkelen, langzaam maar zeker. ''Belangrijke investeerders hebben interesse in Oekraïne. De bestuurlijke decentralisatie gaat steeds meer vruchten afwerpen. Nieuwe rechters zullen de eerste hoge officials veroordelen wegens corruptie. Steeds meer wegen worden opgeknapt, de gezondheidszorg op het platteland wordt gemoderniseerd, ons leger krijgt nieuwe wapens.''

Een vijfde deel van het defensiebudget dit jaar is bestemd voor de aanschaf van die wapens. Dat budget is ook met maar liefst een kwart opgehoogd tot een kleine 3 miljard euro.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: