zaterdag 6 januari 2018

Rechtszaak Saakasjvili vs. Porosjenko eind januari

President Petro Porosjenko.
De rechtszaak die Micheil Saakasjvili heeft aangespannen tegen president Petro Porosjenko om het intrekken van zijn Oekraïense staatsburgerschap dient op maandag 29 januari bij het Hof van Cassatie. Aanvankelijk had de Hoge Raad voor Administratieve Zaken zich er op 21 december over moeten buigen, maar die rechtbank werd vanwege de hervorming van het rechtsstelsel half december opgeheven. Saakasjvili's staatsburgerschap werd hem in juli vorig jaar afgenomen door Porosjenko omdat de voormalige Georgische president bij het aannemen van de Oekraïense nationaliteit had verzwegen dat hij in zijn voormalige vaderland was beschuldigd van machtsmisbruik - hij werd gisteren door een rechtbank in Georgië veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf, terwijl hem nog drie soortgelijke rechtszaken wachten.

De kans is nog altijd groot dat de nu stateloze Saakasjvili wordt uitgewezen naar Georgië. Hij wordt in Oekraïne ook verdacht van het aannemen van een half miljoen dollar, afkomstig uit de kring rond ex-president Janoekovitsj. Het geld zou bedoeld zijn om het anti-regeringsprotest te financieren. Saakasjvili noemt alle aanklachten tegen hem politiek gemotiveerd.

Hij moet zich komende woensdag voor verhoor melden bij de staatsveiligheidsdienst SBOe. Eerder weigerde hij zich te laten verhoren door zowel het Openbaar Ministerie als de SBOe. In het laatste geval omdat hij niet wilde dat zijn stemgeluid zou worden opgenomen. De Oekraïense justitie zegt over geluidsopnamen te beschikken waarin over de overdracht van het geld wordt gesproken.

Bronnen: Interfax, 112.ua

Geen opmerkingen: