maandag 8 januari 2018

Video: De Oligarchen - Al Jazeera onderzoekt

Drie Oekraïense oligarchen hebben volgens onderzoeksjournalisten van tv-zender Al Jazeera voor zo'n 1,25 miljard euro aan officieel in beslag genomen goederen van ex-president Viktor Janoekovitsj en mensen uit zijn omgeving hebben opgekocht. Het zou gaan om Oleksandr Onishtsjenko (gasbusiness, voormalig parlementslid) en Pavel Fuchs (onroerend goed in Moskou), terwijl ook Serhi Koertsjenko wordt genoemd als koper.

Koertsjenko is rijk geworden in de handel in aardgas. Hij wordt wel de 'portemonnee' van de 'familie' Janoekovitsj genoemd en is ook in verband gebracht met de Georgische ex-president Micheil Saakasjvili. Die zou een half miljoen dollar hebben aangenomen van Koertsjenko om de regering-Porosjenko ten val te brengen.

Een contract dat in handen kwam van Al Jazeera geeft aan dat Onishtsjenko en Fuchs slechts 25 miljoen euro hebben betaald voor het op Cyprus gevestigde bedrijf Quickpace Limited. Bij dat bedrag zou ook een privévliegtuig zijn inbegrepen, evenals voor 150 miljoen euro aan aandelen en banktegoeden. Het gaat om bezittingen die in opdracht van een Oekraïense rechter in beslag waren genomen omdat ze om onrechtmatige wijze verkregen zouden zijn.

''Wat we hebben moeten constateren is werkelijk ongelofelijk'', zegt directeur Daria Kalenjoek van het Anti-Corruptie Centrum (ANTAC). De kopers wilden ruim 108 miljoen winst maken door een andere rechter er toe te bewegen om de beslaglegging ongedaan te maken. Ook dat stond in het contract.

De Oekraïense autoriteiten hebben in juni 2014 de bezittingen bevroren van talloze bedrijven op Cyprus, in Groot-Brittannië, Panama, Belize en de Britse Maagdeneilanden. In totaal zou het om 1,25 miljard euro gaan. Vermoedelijk hebben Janoekovitsj en de mensen om hem heen zich nog veel meer toegeëigend.

Al Jazeera heeft ook bewijzen gevonden dat Janoekovitsj en zijn clan gestolen geld in Oekraïense bedrijven hebben gestopt via bankrekeningen in Letland en via brievenbusmaatschappijen op Cyprus, in Belize en opde Britse Maagdeneilanden. ''De opzet was om een situatie te creëren waarbij het geld langs zoveel verschillende bedrijven en verschillende landen is gegaan dat het haast onmogelijk is om het spoor terug te volgen'', meent Bill Browder, directeur van Hermitage Capital.

Procureur-generaal Joeri Loetsenko zei onlangs nog dat hij van plan is om dit jaar nog eens voor 150 miljoen euro aan gestolen bezittingen van Janoekovitsj en zijn clan in beslag te laten nemen.

Bronnen: Unian, YouTube

Geen opmerkingen: