maandag 1 januari 2018

Vingerafdrukken nu verplicht voor Russische grenspassanten

Foto: 112.ua
Met ingang van vandaag moeten de inwoners van Rusland en nog 70 andere landen vijf vingerafdrukken afstaan als ze Oekraïne binnen willen. Ook moeten ze het vooraf melden als ze Oekraïne in willen, en wat ze daar van plan zijn om te gaan doen. In eerste instantie gelden deze verplichtingen voor de grote grensovergangen, maar er wordt aan gewerkt om dit ook voor de meer lokale grensovergangen te laten gelden.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken laat weten dat de identificatie met vingerafdrukken - ook bekend als biometrische controle - zorgt voor een beter inzicht in wie er het land binnen komt. ''Oekraïne staat in de top-10 van landen waar de meeste mensen binnen komen die staan vermeld in de database van Interpol'', aldus minister Arsen Avakov in een toelichting op de maatregel. Bij de controleposten van en naar de bezette gebieden in de Donbas geldt de biometrische controle niet. Ook geldt die niet voor Oekraïners die wonen op de door Rusland geannexeerde Krim.

Rond het middaguur waren al zo'n 2.000 buitenlanders de Oekraïense grens gepasseerd met gebruikmaking van de biometrische controle.

Bron: 112.ua

Geen opmerkingen: