vrijdag 12 januari 2018

'Wij verkwanselen de Krim niet voor schepen'

Irina Herasjtjenko. Foto: Mahmoud, Wikipedia
Rusland hoeft er niet op te rekenen dat Oekraïne gebruik maakt van het aanbod van president Vladimir Poetin om de op de Krim achtergebleven schepen en gevechtsvliegtuigen op te halen. ''We verkwanselen de Krim niet voor schepen, we geven de Krim niet op en we gaan het schiereiland ook niet ruilen'', is de duidelijke reactie van Irina Herasjtstjenko, vice-voorzitter van het parlement.

''Die schepen zijn gestolen door Poetin en de afgelopen drie jaar ontzettend verwaarloosd door de bezetters, net als trouwens de hele Krim. Alles wat de Rusland aanraakt, wordt waardeloos. Wij zullen de Krim terughalen bij Oekraïne, inclusief onze schepen. En dat geldt ook voor de Donbas'', schrijft Herasjtsjenko op haar Facebookpagina.

Na de annexatie van de Krim in maart 2014 is Rusland begonnen met het teruggeven van Oekraïens legermaterieel, maar dit stopte nadat Rusland het oorlogsconflict in Oost-Oekraïne had ontketend. Er waren toen 389 pantserwagens, acht helikopters en drie oorlogsschepen teruggegeven. Nog altijd zijn er zeventien schepen op de Krim achtergebleven, waaronder elf oorlogsschepen.

Het gaat om onder meer het grote landingsschip Kostjantin Olshanski, het commandoschip Slavoetitsj, de korvetten Ternopil en Loetsk, de mijnenvegers Tsjerkasi en Tsjernihiv, de onderzeeboot Zaporizja en het reddingsschip Kremenets.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: