woensdag 14 februari 2018

Advocaat: Saakasjvili vestigt zich in Nederland

Micheil Saakasjvili arriveert op Schiphol.
De Oekraïense oppositieleider Michail Saakasjvili is in Nederland na uitzetting uit Oekraïne. Maandag werd de inmiddels stateloze oud-president van Georgië door Oekraïne het land uitgezet naar Polen. Saakasjvili is getrouwd met de Nederlandse Sandra Roelofs, ze hebben twee zoons.

Saakasjvili is in Nederland om zich hier te vestigen, bevestigt zijn advocaat Oscar Hammerstein, met wie hij vanmiddag aankwam op Schiphol. Volgens Hammerstein is het verblijf van Saakasjvili "in stilte geregeld en goedgekeurd" door de Immigratie- en Naturalisatiedienst.

"Het is, zoals altijd, goed om hier te zijn", zegt Saakasjvili tegen de NOS in Rotterdam, waar hij met zijn advocaat is. "Rotterdam ken ik niet zo goed, maar ik kom vaak in Zeeland, in Terneuzen, en natuurlijk Amsterdam. Vanwege wat er is gebeurd in Oekraïne ben ik hier. We zien wel hoelang ik blijf."

Maandag werd Saakasjvili Oekraïne uitgezet. Hij kwam er in september vorig jaar illegaal binnen vanuit Polen. Volgens internationale regelgeving werd hij teruggestuurd naar Polen. Daar gaf hij dinsdag in interview te kennen dat hij terug wil naar Oekraïne, ditmaal legaal, en dat hij vervolgens president Petro Porosjenko niet alleen ten val wil brengen maar hem ook naar de gevangenis sturen. Voor komende zondag had hij eerder al een grote anti-regeringsdemonstratie uitgeroepen.

Bronnen: NOS, Twitter, Radio Svoboda (foto)

Geen opmerkingen: