zaterdag 10 februari 2018

Agressieve B3 variant mazelen duikt op in Odesa

Odesa heeft nu ook te maken met een agressieve vorm.
Mazelen is al één van de meest besmettelijke ziekten, en in Oekraïne weten ze daar inmiddels alles van met de epidemie die in volle gang is, maar in de provincie Odesa is nu ook nog eens de agressieve variant B3 opgedoken. Die is nóg besmettelijker dan de gebruikelijke variant D8 en geeft een hogere kans op complicaties.

De gezondheidsdiensten in Odesa hebben al 3.000 vaccins ontvangen, maar ze hebben er nog eens 9.000 nodig om aan de behoefte te voldoen. Veel ouders hebben hun kinderen niet laten inenten in de afgelopen jaren na onrust rond sterfgevallen na een inenting. Nu proberen ze hun kinderen en mogelijk ook zichzelf te laten inenten tegen mazelen, maar er zijn dus vaccins tekort.

Minister Oeljana Soeproen van Volksgezondheid zegt geprobeerd wordt om meer mazelenvaccins in het buitenland te kopen, in het bijzonder de Verenigde Staten. Er zouden 900.000 vaccins nodig zijn om aan de behoefte te voldoen.

Er zijn al zeker 3.554 Oekraïners ziek geworden van de mazelen sinds het begin van het jaar. Twee van de drie patiënten zijn kinderen. Mazelen komt voor in alle provincies.

Ook de besmettelijke ziekte difterie vormt een gevaar voor de volksgezondheid. Volgens minister Soeproen is de helft van de Oekraïners boven de zestien jaar ertegen ingeënt. Er zouden voor deze besmettelijke ziekte voldoende entstoffen voorhanden zijn.

En dan is er nog de griep, een jaarlijks terugkerend fenomeen in de winter. Ook nu slaat die weer flink om zich heen, dat wordt wel duidelijk over de mededeling van het stadsbestuur van Kyiv dat daar 75 scholen gesloten zijn vanwege het hoge aantal griepgevallen. Ook zijn van 59 scholen een aantal klassen gestopt omdat er onvoldoende leerlingen en leraren voorhanden zijn. Gisteren waren 6.509 leerlingen (van de 272.200) afwezig wegens ziekte.

Bron: 112.ua

Geen opmerkingen: