vrijdag 9 februari 2018

Onduidelijke situatie rond Saakasjvili: wel of niet gearresteerd?

De voormalige Georgische president Micheil Saakasjvili zou gearresteerd zijn. Dat beweert althans het parlementslid Igor Loetsenko van de Moederlandpartij. Op zijn Facebookpagina reageert hij vanmiddag onthutst: 'Ze zijn hun verstand kwijt... Saakasjvili is zojuist gearresteerd door Alfa-eenheid'. De staatsveiligheidsdienst SBOe ontkent evenwel betrokken te zijn.

Saakasjvili's bondgenoot Joeri Derevjanko meldt ook diens arrestatie. Vanuit hotel Fairmont waar Saaakasjvili verblijft, meldt hij: ''We zijn in het hotel. Enkele minuten geleden kwamen hier speciale troepen binnenvallen met automatische wapens. Saakasjvili is hier nu, en ze waren kennelijk van plan om hem mee te nemen. Toen onze mensen er bij kwamen, werd ze duidelijk gemaakt dat ze dat niet konden doen. Ze zijn weer vertrokken.''

Volgens Derevjanko zouden de manschappen zich bij de beveiliging van het hotel hebben gemeld als een speciale eenheid van de grensbewaking. "Maar zo op het oog gaat het hier om Alfa." Dat is het zwaarbewapende arrestatieteam van de SBOe.

Saakasjvili verloor eerder deze week zijn hoger beroep tegen de afwijzing van zijn aanvraag om politiek asiel te verkrijgen in Oekraïne. Gevreesd wordt dat hij het land wordt uitgezet of wordt uitgeleverd aan Georgië, waar hem een jarenlange gevangenisstraf wacht wegens machtsmisbruik tijdens zijn presidentschap. Wordt hij alleen uitgezet, dan kan hij zich bij zijn Nederlandse vrouw Sandra Roelofs en hun twee kinderen voegen.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: