vrijdag 9 februari 2018

Radicale Partij demonstreert in Warschau tegen wet

Parlementsleden van de Radicale Partij demonstreren vandaag bij het gebouw van het Poolse parlement in Warschau tegen de de wet die het verbiedt om de Nazi-misdaden in Polen met haar inwoners of de Poolse staat te verbinden. Het houdt in dat de concentratiekampen op Pools grondgebied niet 'Pools' genoemd mogen worden, maar ook dat de schuld voor het etnische geweld tussen de Oekraïense en Poolse nationalisten geheel bij de Oekraïners gelegd worden.

Op het 'promoten' van het Oekraïense nationalisme staat tot drie jaar gevangenisstraf. Dat maakt een discussie met Poolse historici over het etnische geweld in de jaren '30 tot en met '50 in Polen zelf in feite onmogelijk. Het Instituut voor Nationale Herdenking heeft al gewaarschuwd dat Oekraïense historici gearresteerd kunnen worden.

De nu demonstrerende parlementsleden roepen de Sejm (het Poolse parlement) op om de wet weer in te trekken en ''te stoppen met deze haatzaaierij tegen de Oekraïners en het beledigen van ons volk waarmee Moskou in de kaart wordt gespeeld''. Een twintigtal demonstranten heeft borden bij zich met onder meer de tekst 'Poolse wetten = Russische tanks'. Het protest krijgt geen aandacht van de Poolse media, ook voorbijgangers negeren het.

Vanmiddag komt de nieuwe Poolse 'anti-Banderawet' ter sprake in het Oekraïense parlement.

Bron: Interfax

Geen opmerkingen: