vrijdag 16 februari 2018

Snelle toelating van Saakasjvili wekt argwaan

Micheil Saakasjvili kreeg in mei 2015 een Oekraïens paspoort.
"Zo snel. Dat kan toch niet'', riep Wouter van Toorn uit Ridderkerk woensdagavond naar de televisie. Op het scherm zag hij Michaïl Saakasjvili met een verblijfsvergunning een kantoor van de Immigratie- en Naturalisatiedienst uitlopen. De ex-president van Georgië werd twee dagen eerder Oekraïne uitgegooid. Saakasjvili wil voorlopig in Nederland wonen, bij zijn Nederlandse vrouw Sandra Roelofs en hun twee kinderen. Hij mag hier verblijven in het kader van gezinshereniging.

Van Toorn zegt zelf al vier jaar bezig te zijn zijn uit Fiji afkomstige vrouw en hun kind via die gezinshereniging naar Nederland te halen. ''Als je officiële stappen moet volgen, dan duurt het ontzettend lang.''

Op sociale media reageerden mensen die in dezelfde situatie verkeren als Van Toorn ook ontstemd: "Wat voor anderen maanden duurt, lijkt voor hem maar een paar minuten geduurd te hebben...'' Voor asielzoekers die hun gezin uit bijvoorbeeld Syrië naar Nederland willen laten komen, ligt de wachttijd op negen tot tien maanden.

De IND meldt desgevraagd dat Saakasjvili zijn aanvraag voor gezinshereniging 'eind vorig jaar heeft gedaan'. Voorwaarden om onder die noemer voor een verblijfsvergunning in aanmerking te komen zijn, onder meer, dat een van beide partners minimaal 1.578 euro bruto per maand verdient en dat hij of zij al op een Nederlandse ambassade in zijn of haar herkomstland een basisexamen inburgering heeft afgelegd. Dat examen bestaat uit een spreek- en leestest en het correct invullen van een vragenlijst 'Kennis van de Nederlandse Samenleving'.

Het traject is voor veel mensen zenuwslopend en duurt maanden, soms zelfs jaren. De vrouw van Wouter van Toorn moet binnenkort zelfs speciaal voor het examen vanuit haar dorp in Fiji naar de Nederlandse ambassade in Australië reizen: een vliegreis van bijna vijf uur.

Saaskasjvili deed zijn aanvraag dus pas 'eind vorig jaar'. Dat kan, stelt de in vreemdelingenrecht gespecialiseerde advocaat Wil Eikelboom: ,,Drie, vier maanden is niet uitzonderlijk, als er snel aan alle voorwaarden is kunnen voldaan. Dit is ook een ander traject dan gezinshereniging bij asielzoekers. Ik neem dan wel aan dat hij zijn inburgeringsexamen heeft gehaald.'' Dat zou anders vreemd zijn tegenover andere gezinsherenigers.

De IND kon gisteren geen antwoord geven op de vraag of de ex-president in Kiev achter de pc is gekropen voor een online examen. Wel meldde de dienst: ,,Wanneer er sprake is van bijzondere persoonlijke omstandigheden waardoor het basisexamen inburgering in het buitenland niet kan worden behaald, kan hiervoor op verzoek ontheffing worden ontleend.''

Bron: AD

Geen opmerkingen: