dinsdag 13 februari 2018

Video: hardhandige arrestatie van Saakasjvili

Micheil Saakasjvili is niet van plan om politiek asiel aan te vragen in Polen. Hij zegt dit in een interview met tv-zender NewsOne. Hij wil proberen om op legale wijze terug te keren naar Oekraïne, anders dan toen hij afgelopen september met de hulp van een grote schare supporters illegaal de grens over liep. De voormalige Georgische president en ex-gouverneur van Odesa zegt dat hij wel beveiliging van de Poolse autoriteiten heeft ontvangen.

Saakasjvili werd volgens de Oekraïense Migratiedienst uitgewezen naar Polen omdat hij daar in september vandaan kwam, maar ook omdat hij getrouwd is met een inwoner van een EU-land, de Nederlandse Sandra Roelofs. Hij heeft van de Nederlandse autoriteiten eind vorig jaar al toestemming gekregen om zich bij haar en hun twee kinderen te voegen, mocht hij dat willen. Hij doet een beroep op de Europese Unie, en in het bijzonder de Duitse bondskanselier Angela Merkel, om te helpen bij zijn terugkeer naar Oekraïne.

Inmiddels zijn er beelden opgedoken, gemaakt met de beveiligingscamera's van het Georgische restaurant waar Saakasjvili werd gearresteerd. Dat gebeurde op vrij hardhandige wijze. Saakasjvili zelf noemt het ''een ontvoering''.

De Oekraïense president Petro Porosjenko heeft de beschuldiging van de hand gewezen dat hij persoonlijk opdracht heeft gegeven om Saakasjvili het land uit te zetten. ''Dat is niet aan mij, maar aan de Migratiedienst en de Grensbewaking'', laat hij weten. Het parlementslid Ihor Loetsenko meent dat Saakasjvili naar Polen is gegaan met een vliegtuig dat eigendom is van Porosjenko. Volgens een woordvoerder van de president is dat ook niet waar. ''Dat vliegtuig staat even ver van Porosjenko af als de ex-president van Georgië van zijn thuisland.''

Het Openbaar Ministerie heeft vanmorgen meegedeeld dat de rechtszaak tegen Saakasjvili vanwege samenwerking met getrouwen van ex-president Janoekovitsj wordt voortgezet. De leider van de Beweging van de Nieuwe Krachten wordt er van beschuldigd dat hij een half miljoen dollar heeft aangenomen van de naar Moskou gevluchte oligarch Sergi Koertsjenko. Saakasjvili ontkent in alle toonaarden.

Gisteravond betoogden enkele honderden aanhangers van Saakasjvili voor zijn terugkeer naar Oekraïne bij het kantoor van president Petro Porosjenko. Er waren daarbij enkele schermutselingen met de politie. Eén betoger werd gearresteerd.

Bronnen: Ukrinform, Interfax, YouTube

Geen opmerkingen: